Vilamitjana i Vila, Benet

Tornar a Vallgespèdia

  • fa 5 mesos
  • V
  • 1

Vilamitjana i Vila, Benet (Sant Vicenç de Torelló, 1812 – Tarragona, 1888) Sacerdot.

Va estudiar al seminari de Vic, on  s’ordenà sacerdot (1836) i on exercí de catedràtic de filosofia. Ensenyà aquesta disciplina des de 1839 fins a 1850. També impartí llocs teològics (1851-1854). Va ostentar el càrrec de vicerector del Seminari (1851-1854). Aconseguí el títol  de batxillerat en filosofia per la Universitat de Barcelona (1845) i, en aquesta mateixa institució, obtingué una regència de segona classe per a ensenyar història (1846).Va fer de professor al Col·legi de Segon Ensenyament de Vic (des del primer any de funcionament). Ajudà el Pare Claret en els primers temps del nou orde.

En 1854 guanyà una canongia magistral a la Seu d’Urgell, època en què confegí el seu recull de sermons publicats anys més tard amb el concurs del canonge Collell. Estigué set anys al capdavant d’aquesta canongia, que abandonà quan va ser preconitzat bisbe de Tortosa  (1861), una diòcesi que feia trenta anys que no tenia bisbe. Participà activament en el Concili Vaticà I i en la recollida de cabals per al papa sota l’obra d’Òbol de Sant Pere. Promocionà les Religioses de la Consolació, les Religioses Providència i les Carmelites Descalces; creà el Col·legi de Sant Josep per fomentar les vocacions religioses i va fer possible l’establiment dels Jesuïtes en el convent de Franciscans de Jesús. En 1876 va aconseguir que restituïssin l’edifici del Seminari, el restaurà i hi fundà, tal com funcionava a Vic, un Col·legi de Segon Ensenyament.

En 1879 va ser designat arquebisbe de Tarragona. Dedicà també un considerable esforç al Seminari, aixecant-lo de bell nou al costat del seu palau.

 

Fonts:

Roviró i Alemany, Ignasi (2000), Diccionari de filòsofs, teòlegs i mestres del seminari de Vic (1749 – 1968).Vic, Patronat d’Estudis Osonencs.

Entrada Anterior

Vilar i Cabanes, Jeroni

Entrada següent

Vinyeta, la

Compare listings

Compare