Pep Castells Casellas

pep-castells-casellas

LLIBRES.- Josep (Pep) Castells Casellas, nascut a Sant Pere de Torelló l’any 1953. Després d’estudiar als salesians de Ripoll i Mataró i el preuniversitari a l’Institut Jaume Callís de Vic, l’any 1970 va anar a treballar a Barcelona. Va viure l’ambient polític des de l’àmbit universitari, la Facultat d’Econòmiques, fins que posteriorment s’implicà en el món sindical –treballava en una gran empresa constructora- al costat dels anarcosindicalistes de la CNT, que el 1977 accedia a la legalitat. Va ocupar-hi càrrecs de responsabilitat organitzativa, a nivell local de Barcelona i també fou secretari d’organització del Comitè Regional de Catalunya. A l’any 1980, detencions  de companys amb qui compartia pis, li van aconsellar tornar a viure a la Vall del Ges. Uns temps a casa dels pares a Sant Pere de Torelló, un temps a Torelló i finalment a l’Esquirol.

Quan es crea l’Institut de batxillerat de Torelló (1985), posteriorment Institut Cirvianum, entra a exercir el càrrec d’administratiu a la secretaria del centre; funció que mantindrà fins a la seva jubilació. En aquesta època es llicenciarà en dret (UAB) i després seguirà estudis de postgrau en Ciència Política (UPF). Des de molt jove interessat per la història social del país, acumularà al llarg dels anys una considerable col·lecció temàtica. Especialment sobre la República, la revolució social, la guerra civil, la dictadura i la transició; amb una dedicació específica al món anarquista. Aquest interès per a la recuperació de la memòria històrica el porta a ser membre de l’ADET.

En aquest àmbit, i en el del pensament teòric també, hi ha col·laboracions seves en nombroses revistes i diaris llibertaris, així com en la premsa. A nivell comarcal es troben articles seus a La Marxa de Catalunya i El 9 Nou.  Ell mateix es va publicar un llibre sobre la política de Sant Pere de Torelló i la de l’Esquirol, “Els més independentistes i sense oposició” i Lo Diable Gros li ha publicat un recull d’articles sota el títol “Del foc a les brases”.  També ha publicat un llibret de poesia a Calumnia, “Versos tristos de combat” i ha participat en els llibres col·lectius de La Lluna en un cova els darrers anys.

Pel que fa a l’ampli fons bibliogràfic cedit i dipositat a l’ADET, així ho explica en Pep: “La meva curiositat al voltant de la història moderna del meu país neix davant la contradicció que, a l’adolescència, se’m fa patent entre allò que he sentit a casa (conservadors i religiosos) i a l’escola (nacional catòlica i després religiosa) i la descoberta de tota una literatura que no havia tingut a l’abast. Per això vaig adquirint tots els llibres que trobo sobre la guerra civil, i cada cop més amb un interès especial per a aquells que estudien aspectes concrets. Sempre que he viatjat per la península he entrat en les llibreries de poble per comprar, si hi eren, els llibres sobre la guerra civil local. Per això també començo a distingir entre la guerra –civil- i la revolució –social- dels anys trenta. Amb els anys, al costat del meu compromís personal, l’interès per la política (mai per la professional) fa que aquella curiositat es converteixi gairebé en un deure pel que fa a l’anomenada transició i ho segueix essent per al meu esforç per entendre el fracàs del règim del 78. Considero, doncs, que aquest fons pot resultar una eina –entre moltes altres- per a estudiar i intentar comprendre la nostra Història –política- del segle XX i fins al moment. I en un moment determinat, també per la meva edat, posar-lo a l’abast de possibles interessats, especialment de la Vall del Ges, m’ha semblat el seu millor destí.”

 

S'han trobat 46 resultats


Historia del Anarcosindicalismo español

Autor
Gomez Casas, Juan
Editorial
Editorial Zero, S.A.
Any
1973

Golpe Mortal. Asesinato de Carrero y Agonía del Franquismo

Autor
Fuente Lafuente, Ismael
García Isac, Javier
Prieto, Joaquín
Editorial
Editorial PRISA
Any
1983

Todos contra Franco. La Alianza Nacional de Fuerzas Democráticas. 1944/1947

Autor
Marco Nadal, Enric
Editorial
Queimada Ediciones
Any
1982

La diáspora republicana

Autor
Artís-Gener, Avel·lí
Editorial
Editorial Euros, S.A.
Any
1975

La Comintern en España

Autor
Bullejos, Jose
Editorial
Editorial Mexico
Any
1972

La Comintern y la Guerra Civil española

Autor
Carr, E. H.
Editorial
Alianza Editorial
Any
1986

Economía y explotación de la democracia española. Análisis de los Pactos de la Moncloa

Autor
Ferraro García, Francisco José
Editorial
Editorial Zero, S.A.
Any
1978


El estado del golpe

Autor
Leguineche, Manuel
Editorial
Editorial Argos Vergara, S.A.
Any
1982

Entrada Anterior

Josep Salvador Calí Pecci

Compare listings

Compare