Pep Castells Casellas

pep-castells-casellas

LLIBRES.- Josep (Pep) Castells Casellas va néixer a Sant Pere de Torelló l’any 1953. Després d’estudiar als Salesians de Ripoll i Mataró i fer el preuniversitari a l’Institut Jaume Callís de Vic, l’any 1970 va anar a treballar a Barcelona. Va viure l’ambient polític des de l’àmbit universitari –la Facultat d’Econòmiques– fins que, posteriorment, s’implicà en el món sindical –treballava en una gran empresa constructora– al costat dels anarcosindicalistes de la CNT, un sindicat que el 1977 accedia a la legalitat. Va ocupar-hi càrrecs de responsabilitat organitzativa a nivell local de Barcelona i també fou secretari d’organització del Comitè Regional de Catalunya. L’any 1980, detencions de companys amb qui compartia pis li van aconsellar tornar a viure a la Vall del Ges. Uns temps a casa dels pares a Sant Pere de Torelló, un temps a Torelló i finalment a l’Esquirol.

Quan es va crear l’Institut de batxillerat de Torelló (1985) –posteriorment Institut Cirvianum– va entrar a exercir el càrrec d’administratiu a la secretaria del centre, funció que va mantenir fins a la seva jubilació. En aquesta època es llicencià en dret (UAB) i després seguí estudis de postgrau en Ciència Política (UPF). Des de molt jove, interessat per la història social del país, acumulà al llarg dels anys una considerable col·lecció temàtica. Especialment sobre la República, la revolució social, la guerra civil, la dictadura i la transició; amb una dedicació específica al món anarquista. Aquest interès per la recuperació de la memòria històrica el portà a ser membre de l’ADET.

En aquest àmbit, i també en el del pensament teòric, hi ha col·laboracions seves en nombroses revistes i diaris llibertaris, així com en la premsa. En l’àmbit comarcal es poden trobar articles seus a La Marxa de Catalunya i a El 9 Nou. Ell mateix va fer l’autoedició d’un llibre sobre la política de Sant Pere de Torelló i la de l’Esquirol, Els més independentistes i sense oposició, i Lo Diable Gros li ha publicat un recull d’articles sota el títol Del foc a les brases. També ha publicat un llibret de poesia a Calumnia, Versos tristos de combat, i ha participat en els llibres col·lectius de La Lluna en un cove els darrers anys.

Pel que fa a l’ampli fons bibliogràfic cedit i dipositat a l’ADET, ho explica així: La meva curiositat al voltant de la història moderna del meu país neix davant la contradicció que, a l’adolescència, se’m fa patent entre allò que he sentit a casa (conservadors i religiosos) i a l’escola (nacional catòlica i després religiosa), i la descoberta de tota una literatura que no havia tingut a l’abast. Per això vaig anar adquirint tots els llibres que vaig trobar sobre la guerra civil, i cada cop més amb un interès especial per a aquells que n’estudiaven aspectes concrets. Sempre que he viatjat per la península he entrat en les llibreries de poble per comprar, si hi eren, els llibres sobre la guerra civil local. Per això també començo a distingir entre la guerra civil i la revolució –social– dels anys trenta. Amb els anys, al costat del meu compromís personal, l’interès per la política (mai per la professional) fa que aquella curiositat es converteixi gairebé en un deure pel que fa a l’anomenada transició i ho segueix essent en el meu esforç per entendre el fracàs del règim del 78. Considero, doncs, que aquest fons pot resultar una eina –entre moltes d’altres– per estudiar, intentar i comprendre la nostra història –política– del segle XX fins al moment. I en un moment determinat, també per la meva edat, posar-lo a l’abast de possibles interessats, especialment de la Vall del Ges, m’ha semblat el seu millor destí.”

 

S'han trobat 74 resultats

El proceso de Moscú en Barcelona

Autor
Gorkin, Julian
Editorial
Aymá, S.A. Editora
Any
1974

¡Basta!

Autor
Lister, Enrique
Editorial
No consta
Any
-

Trotsky y la guerra civil española

Autor
Broué, Pierre
Editorial
Editorial Jorge Alvarez S. A.
Any
1966

Los dirigentes obreros

Autor
Llarch, Joan
Editorial
Editorial Vergi
Any
1977

Marianet

Autor
Muñoz Diez, Manuel
Editorial
Ediciones CNT – México
Any
1960

La CNT en la revolución española

Autor
Peirats, José
Editorial
Ediciones Madre Tierra
Any
1988

Recuérdalo tú y recuérdalo a otros. Volumen 2

Autor
Fraser, Ronald
Editorial
Editorial Grijalbo Mondadori
Any
1979

Recuérdalo tú y recuérdalo a otros, volumen 1

Autor
Fraser, Ronald
Editorial
Editorial Grijalbo Mondadori
Any
1979

La CNT al País Valencià 1936/37

Autor
Smyth, Terence
Editorial
Editorial Eliseu Climent
Any
1977


Entrada Anterior

Josep Salvador Calí Pecci

Entrada següent

Ramon Blasi Ríos

Compare listings

Compare