Coll i Dorca, Josep

Tornar a Vallgespèdia

  • fa 11 mesos
  • C
  • 1

Coll i Dorca, Josep (Torelló, 1764 – Barcelona, 1800). Metge.

Descendent d’una antiga nissaga d’apotecaris de Torelló, que va iniciar el seu besavi Gaspar Coll i Ferrer (Torelló, 1670-1756). Aquesta nissaga la va continuar el seu avi Joan Francesc Coll i Maneja (Torelló, 1706-1782)i el seu pare Francesc Coll i Descatafals (Torelló, 1731-1818) que va ser el primer a instal·lar-se a Torelló com a farmacèutic i, més tard, ho farà a Barcelona. Josep fa els primers estudis al poble i els secundaris al Seminari de Vic. Posteriorment, estudia Medicina a la Universitat de Cervera on obté el grau de doctor l’any 1787. Comença exercint la professió a Barcelona però per motius de salut, xacra que l’afectarà tota la vida, es trasllada de nou a Torelló on no és massa ben tractat pels seus col·legues locals. Enutjat, retorna a la capital catalana on desenvolupa una bona activitat professional i científica. El 1788, ingressa a la Real Academia Médico-Práctica de Barcelona i l’any 1797 ocupa el càrrec de segon secretari, col·laborant en diferents treballs i en les memòries de l’Acadèmia.

Metge honorari de la família Reial, el seu fill Francesc Xavier Coll i Jover (Barcelona 1799-1847) és advocat i alcalde de Barcelona (1838), diputat a Corts i, també, provincial. Josep Coll és autor de Disuria histérico febrinosa Reflexiones sobre una mudez afonaespasmòdica, ambdues del 1798. A més, tradueix al llatí Física del cuerpo humano o rudimentos fisiológicos acomodados a toda clase de literatos Apéndice a la Física del cuerpo humano o rudimentos fisiológicos sobre las funciones sexuales. El mes de desembre de 1794, en el context de la guerra contra França, Josep Coll publica al Diario de Barcelona una exhortació al poble català en defensa de la pàtria i la religió. L’escrit, que mereix els elogis del capità general de Catalunya, és traduït i divulgat en català.

Josep Coll mor a Barcelona l’any 1800. Poc després, Bernat Vaquer escriu la seva biografia Compendio histórico del Dr. Josep Coll y Dorca, que s’imprimeix a Cervera el 1802. L’Ajuntament de Torelló li ha dedicat una plaça prop de la Plaça de la Vila que enllaça amb els carrers de Sant Feliu i el del Pont.

Font: https://www.galeriametges.cat/

Entrada Anterior

Carretilles

Compare listings

Compare