Carretilles

Tornar a Vallgespèdia

  • fa 12 mesos
  • C
  • 1

Carretilles.  La carretilla és un element de  pirotècnia molt utilitzat en la Festa Major de Sant Pere de Torelló.

Consisteix en un tub de cartró dur amb dues parts: la primera allotja una barreja de pólvora i altres productes pirotècnics que provoquen les espurnes i donen la característica forma de paraigua de foc. Acabada aquesta primera part, pren la segona metxa, aquesta interior, que en encendre’s provoca l’esclat del tro allotjat en l’extrem. Hi ha diversos tipus de carretilles, algunes de les més freqüents són: la de l’Arboç, que és més gran de l’habitual; la blanca, que llança espurnes i un tro; el model Catalunya, que emet un xiulet estrident; de titani, que fa foc daurant o la trencada, que se sol fer servir per encendre.

Segons Agustí Dalmau i Font, historiador i arxiver a Sant Pere de Torelló, la primera constància escrita de la paraula carretilles és de 1903. Gràcies a una carta adreçada al Governador civil de Barcelona a l’alcalde de Sant Pere, el 10 de febrer de 1904, se sap que un any abans ja es tiraven carretilles i que van ser motiu de polèmica entre els vilatans. Abans de la festa major de 1903 l’ajuntament en un ban prohibia “…disparar en la vía pública fuegos artificiales de los llamados carretilles…” per evitar accidents. Tanmateix alguns vilatans van disparar-ne i, segons una providència de l’ajuntament del 5 d’octubre de 1903, els va imposar una multa de 3 pessetes per infringir l’avís. Donat que alguns santperencs, els pabordes, sí que podien disparar focs artificials, els inculpats van al·legar que creien que la prohibició ja no estava en vigor. Finalment s’acordà perdonar el pagament de les multes.

I fins avui, cada any, el divendres abans del quart diumenge, dia de la festa major, de setembre  i després del pregó, l’afició dels santperencs per l’olor de pólvora i pel foc segueix essent , al voltant de les carretilles, una mostra de la seva identitat.

Font: La Grevolosa. Revista cultural de Sant Pere de Torelló; número 28. Setembre de 2017. Fotografies de Segimon Prat

 

imatge1
imatge1

Entrada Anterior

Coll i Ferrer, Gaspar

Entrada següent

Coll i Dorca, Josep

Compare listings

Compare